11 Ocak 2016 Pazartesi

Barış Zamanı Eğitsel Kutu Oyunu

Bugün sizlere 12-13-14 Ekim tarihlerinde oynatıcı eğitimine katıldığım Barış Zamanı Eğitsel Kutu Oyunu'ndan bahsedeceğim.

Barış Zamanı, Toplum Gönüllüleri Vakfı'nın eğitsel kutu oyunları arasında yer alıyor. Aynı gruptaki diğer oyunlar gibi bir kolaylaştırıcı eşliğinde oynanıyor. İşbirliğine dayalı oyunda iki rakip var: oyuncular ve oyun. Yani ya oyuncular kazanıyor ya da oyun. Bu yüzden tüm oyuncuların dayanışma içinde olması gerek.


TOG web sitesindeki yer alan bilgilerde de olduğu gibi oyunun üç temel amacı var:
- Bir yerde savaş varsa bu hepimizi etkileyen bir durumdur.
- Barışa ulaşmak için, birlikte mücadele etmek gerekir.
- Barış halini korumak için de birlikte mücadele etmek gerekir.

Çocuklar oyunu oynadıkça bu hedefleri kendileri kavramaya başlıyor.

Oyunun oynandığı yaş grubu ise 12 yaş ve üzeri.
12 yaş sınırının nedeni ise oyundaki kavramları anlama ve yordama becerisini daha etkin kılmak.

Biraz da oyunun içeriğinden bahsedelim;
En az 2, en çok 4 kişi gerekli oynamak için. Her oyuncunun bir oyun tahtası bulunuyor. Oyuncuların hedefi ise hem kendi hem de arkadaşlarının tahtalarında 'barış' ya da 'kalıcı barış' bölgelerine ulaşmak ve orada kalmak.

Oyunda 'gökkuşağı, kabus ve güvercin' desteleri var. Kartların kullanım yerleri oyuncuların hangi bölgede bağlı olduklarına göre değişiyor.

Şimdi de gelelim bence en önemli kısımlardan biri olan oyunda yer alan kavramlara;
Oyunda, 'ekolojik duyarsızlık-ekolojik bilgelik',
               'sosyal ayrımcılık-sosyal eşitlik'
               'toplumsal baskı-toplumsal katılım'
               'şiddet-şiddetsizlik'
kavramları yer alıyor. Oyuncular yaptıkları her hamleyle savaş alanındaki bir kavrama doğru gerilemiş ya da barış alanındaki kavrama doğru ilerlemiş oluyor.

Çocuklar bu kavramları oyunun akışında kullanırken onların anlamlarını da sorgulamış oluyorlar.


Barış Zamanı gerçekten özenle ve büyük çaba sarf edilerek hazırlanmış bir oyun. Yer verilen kavramlar, kartlarda bulunan renkler, tahtasındaki çizimler. Her biri düşünülerek hazırlanmış. Çocuklara kattıkları ise bir o kadar değerli. Türkiye'nin barış temalı ilk eğitsel kutu oyunu olması ise onu ayrı bir özel kılıyor. Aynı zamanda oyunun artık Arapça versiyonu da var. Daha çok çocuğa ulaşabilmek adına oldukça önemli bir girişim bu.

'Barış Zamanı' hakkında konuşulabilecek pek çok şey daha var. Ama şimdi benim size anlatacaklarım bu kadar. Sormak istediğiniz soru ya da yaygınlaştırılma çalışmaları ile ilgili fikir almak isterseniz benimle ya da Toplum Gönüllüleri Vakfı ile iletişime geçebilirsiniz.

Daha çok 'barış' konuşmak dileğiyle

6 yorum:

  1. Bu tarz oyunların çoğalarak artması dileğiyle :)

    YanıtlaSil
  2. ne kadar güzel düşünülmüş bir oyun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle, oynaması ayrı verimli :)

      Sil
  3. Çok güzel bir paylaşım olmuş, kaleminize sağlık :)

    YanıtlaSil